Cele mai comune medicamente prescrise in tratamentul psoriazisului

Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii, necontagioasa, care, in America afecteaza peste 4 milioane de oameni. Psoriazisul se caracterizeaza prin aparitia de pete rosii si cruste in zona coatelor, genunchilor si scalpului. Anumite tipuri de psoriazis pot aparea pe organele genitale, picioare, glezne, sau pe tot corpul.
Cauza de aparitie nu este in totalitate cunoscuta, parerea generala in randul medicilor fiind aceea ca psoriazisul are legatura cu sistemul imunitar. Mai exact, sistemul imunitar are o reactie exagerata la un anumit stimul, cum ar fi o infectie severa sau stressprelungit. Aceasta reactie determina producerea de noi celule dermale, care sunt trimise la suprafata pielii mult mai rapid decat in mod normal.
Psoriazisul se considera a fi incurabil, insa exista numeroase tratamente si medicamente care se adreseaza simptomelor psoriazis.
Un medicament standard folosit pentru tratarea formelor usoare sunt cremele topice si unguentele. Multe dintre medicamentele cu aplicare locala impotriva psoriazisului sunt disponibile numai cu reteta medicala. Efectul lor consta in controlul cresterii celulelor pielii.
Unele dintre cele mai folosite tratamente locale in cazul psoriazis includ derivati ai vitaminei D, creme cu steroizi, praf de carbune, si acid retinoic sub forma cremelor.
In cazurile moderate sau mai grave de psoriazis, in special cele care nu au raspuns la medicamentatia cu unguente si creme, se foloseste lumina ultravioleta. Daca psoriazisul se manifesta sub o forma mai usoara, o solutie foarte buna este lumina naturala. In cazurile mai grave se foloseste lumina ultravioleta mai puternica.
Exista mai multe tipuri de lumina ultravioleta folosita in tratarea psoriazisului. Doua dintre cele mai folosite sunt Psoralen plus ultraviolet A (PUVA) si ultraviolete B de unde scurte (UVB). Aceste tratamente implica insa riscul de cancer de piele si pot avea efecte secundare.
Un alt tip de tratament al psoriazisului sunt medicamentele care actioneaza asupra sistemului imunitar, tratand simptomele. Se folosesc in cazurile moderate spre severe si se administreaza prin perfuzie sau injectie. Totusi rezultatul este rezervat pentru persoanele care nu au raspuns altor tipuri de tratament. Un alt efect este ca pot suprima sistemul imunitar al organismului
Pe langa aceste tramente standard exista si unele alternative non-traditionale de tratare a psoriazisului, care au devenit destul de populare in ultimii ani. Acestea se adreseaza cauzelor care stau la baza aparitiei psoriazisului, si nu simptomelor. Anumite tipuri de tratamente includ adaugarea in dieta a acizilor grasi esentiali omega 3. Pot fi luati cu usurinta ca un supliment alimentar zilnic sub forma uleiului de peste. O alta masura pe care o puteti lua este modificarea dietei pentru a va ajuta organismul sa scape de toxinele acumulate si sa va curatati colonul regulat.